by
on
under ,
Permalink

Vinterfix i hemmet

Det är dags att se över hemmet och se till att det är redo för ännu en vinter. Det kan kräva både stora och mindre projekt.

winter fire socks_223147579

Gör en egen husbesiktning och se till så att allting verkar helt och tätt. Speciellt viktigt är det runt fönster och vid taket. Ett läkande fönster tar in kyla och släpper in värme. Man kan temporärtäta med fogmassa eller nya foglister till dess att man är redo att byta fönstret helt.

Det kan också vara på tiden att man installerar en kamin. En levande eld i vardagsrummet ger ett speciellt sken och mys som inte går att efterapa med en brinnande brasa på teven. Har man ingen skorsten behöver man ansöka om bygglov. Man ska alltid ansöka om lov innan man installerar en kamin, varje kommun har olika regler på vad man får och inte göra med bostaden.

En kamin kostar inte så mycket som man tror. Har man en budget som tillåter kan den vara avbetald och klar efter bara några månader. Väl på plats kan man köpa in ved för att kunna elda hela vintern om man vill. En kamin gör det möjligt att sänka temperaturen i hemmet och använda kaminen som andra värmekälla. Bor man i ett mindre hus kanske man kan värma hela huset med kaminen, men frågan är om man tjänar mycket pengar på det. Mysfaktorn blir förstås hög!

Sedan ska man också ha lite värmeljus och filtar i hemmet. Det kanske är dags att byta ut de gamla filtarna från IKEA som börjat bli noppriga och fula. Satsa på riktigt mjuka och fina filtar som håller genom flera vintrar. Köp hem värmeljus som ger dig vinter- och julkänslor. Ljus med doft är alltid inbjudande. Utan att man behöver göra jobbet kan det dofta nybakta pepparkakor i köket och kanderade äpplen i vardagsrummet.