by
on
under ,
Permalink

Inreda ett aktivitetsrum hemma

Att ha ett rum för roliga aktiviteter är kanske något av en lyx. Men har man ett rum över eller är villig att göra om ett rum till att fylla fler funktioner kan ett aktivitetsrum blir något alla kan uppskatta.

Utrymme för ett aktivitetsrum kommer så klart skilja sig från hem till hem. Inte alla har ett helt rum som kan konverteras till detta. Har man dock ett intilliggande garage är det ett potentiellt utrymme. Men det måste nog mest troligt isoleras för att fungera som man tänkt. Alternativ om man har en oinredd källarvåning kan man inreda ett rum där nere. Men det kan kräva en hel del arbete att förbereda för inredning.

Till en början gäller det ju att identifiera vilka sorts aktiviteter man vill möjliggöra för. Intressen som hela familjen delar blir ju något av en självklarhet, men även individuella intressen kan tillgodoses under rätt förhållanden. Rummets storlek kan vara en avgörande faktor. Det kanske inte är stort nog för att ställa in något som ett biljardbord till exempel.

Vill man att det ska fungera som en lekrum för barnen är det ofta bäst att satsa på en stor öppen yta mitt i rummet. Vill man istället ha ett rum just för film kan man alltid ta sig an det enorma projektet att bygga sin egen hemmabio. Önskar man sig ett spelrum beror det mycket på vilken typ av spel. Är den konsolspel behöver man självklart en stor tv och bekväma sittplatser. Om det är datorspel vill man ha ett bra bord för all utrustning och en riktigt bekväm gamingstol. Men är det brädspel man helst spelar vill man satsa på ett stort bord med många sköna sittplatser kring.

Tänk dock även på inredningen runtikring. Det är självklart fint att ha sådant som är kopplat till aktiviteten eller aktiviteterna som rummet är tänkt för. Men samtidigt kan det vara roligt att inreda med andra intressanta objekt. Tänk till exempel på hur det skulle se ut med ett stort akvarium längst en av väggarna. För att utforska just detta närmare kan man besöka sajten Fiskfoder.

Var slutligen noga med belysningen i rummet. Denna måste utformas för att passa in i alla sorters aktiviteter som sker där. Utanpåliggande spotlights är ofta ett mycket bra val då de ger stor flexibilitet då de kan riktas om för vad det än är man håller på med. Tänk dock även på hur fönstret eller fönstren i rummet vetter och vad detta betyder för dagsljusinsläppet. Med ett rum som exempelvis en hemmabio kommer man ju vilja ha bra möjligheter att stänga ute ljuset för att det inte ska falla på bilden. Mörkläggningsgardiner är ofta en bra idé, men kan fortfarande släppa in ljus upptill om man inte tänker på helhetsdesignen.